
Afgelopen dinsdag op de club… 

Het Lightner-doublet 

Dinsdag 22 oktober 2019, TI-3 

door: Marcel Winkel 

Het was Theodore Lightner die een doublet bedacht dat om een speciale uitkomst vraagt. 
Een uitkomst die partner zonder doublet niet snel verzinnen zal. Meestal is het een uitkomst 

tegen slem en meestal gaat het om de eerst geboden kleur van de dummy. 

 

 

 

Wanneer zuid de bieding met 1♠ opent en even later 

de harten biedt, zal hij leider worden in 7♥ (je kunt 
waarschijnlijk de klaverkleur hoog krijgen door er 

eentje te troeven en hebt dan mogelijk geen ruitensnit 
nodig). De 7SA bieders hebben in het bieden geen 13 
slagen kunnen tellen, maar goed het is paren dus je 

begrijpt mogelijk de keuze. Als je een 2♥ herbieding als 
15+ speelt, zul je op 2♣ van partner antwoorden met 

2♦ (11-14) als een soort relay. Dan zal noord het eerst 
de hartenkleur bieden en dus leider worden in het 

groot slem: 

West Noord  Oost   Zuid 
- -    -     1♠ 
pas 2♣* pas     2♦**   * 10+, relay 

pas 2♥ pas     3♥***   ** 11-14 of 18+ 

pas 4♣ pas     4♥    *** maximale hand  

pas 4SA pas     5♣   ****  troefvrouw en ♠H 
pas 5♦ pas     5♠**** 
pas 7♥ pas     pas 

dbl  pas pas     pas 

Nog wat extra toelichting op het bieden: Het 4♣ bod toont een controle en serieuze interesse 

in slem. Met een minder goede hand en dus minder interesse, zou noord eerst 3SA hebben 

geboden (non-serious). Het 5♣ antwoord toont 1-4 sleutelkaarten (van de vijf) en 5♦ vraagt 

naar troefvrouw. 

Na het Lightner-doublet van west, weet oost heel goed met welke kleur hij moet uitkomen. Er 
zijn twee dingen opmerkelijk bij dit spel. Moet noord west geloven, dat deze de uitkomst kan 
troeven?  Ik denk het wel, tenzij je tegen Zia Mahmood (of Jan Timmer) speelt. Moet noord 

daarom vluchten naar 7SA? Als oost een redelijke tot goeie speler is wel. Het was Remco 
Brüggemann, dus oordeelt u zelf (!). In 7SA leven NZ voorlopig nog, terwijl er in 7♥ geen 

enkele kans is. De bonus komt wanneer zowel ♦H als ♣V goed zit. Er zijn vier harten- en vier 

schoppenslagen, dus met vijf slagen in de lage kleuren komt het slem binnenrollen.  

Dan het doublet van west. Die heeft in het bieden gehoord dat NZ in een 4-4 fit ♥ zitten. Met 

vijf troeven moet west zich eigenlijk realiseren dat het slem waarschijnlijk automatisch down 
zal gaan. Zuid heeft 11-14 punten waaronder ♠AH en ♥V getoond. Dus 7♥ doubleren lijkt 
onverstandig; het zou noord (die meer dan 20 punten in het bieden heeft getoond en zeer 

waarschijnlijk de punten in klaveren en ruiten zal hebben) op het idee kunnen brengen om 



weg te lopen naar 7SA. Het zou overigens briljant zijn als west 7♥ doubleert, terwijl deze 

helemaal geen renonce heeft (en ook geen ♦H of ♣V). Als noord of zuid vervolgens wegloopt 
naar 7SA en dat zit niet, dan heb je natuurlijk minimaal tot het eind van het jaar regelmatig 

last van spontane lachbuien en word je de rest van je bridgecarriere op de club ernstig 

gewantrouwd. En dat is eigenlijk precies wat je wilt…�. Ik ga deze theorie binnenkort 

uitproberen en zal u op de hoogte houden van de resultaten. 

 


