
AFGELOPEN DINSDAG OP DE CLUB….. 
 
Butler I-1, B-groep 
 
Cadeautjes 
 
Door Jan Staal 
 
De eerste Butler speelronde was aan de vooravond van mijn 58ste verjaardag. Jan Meijer 
kwam Joost en mij bij binnenkomst blij melden dat we - als extra paar - toch naar de B-lijn 
waren gepromoveerd. Een presentje van de club? Ik kon nog niet vermoeden dat er deze 
avond nog meer zouden volgen. Niet van de club hoor, maar van onze tegenstanders en 
vooral: van onszelf. Zoals op onderstaand spel (wij N/Z): 
    
 22 O/OW  A10   

   4   

   AH7543   

   AH102   

    

 2 

  

N

O

Z

W

 

 B9653 

 A9872  B1065 

 VB1096  82 

 V8  76 

     
   HV874   

   HV3   

   -   

   B9543   

 
west noord oost zuid 
 -  - pas 1♠ 
pas  2 pas 2♠ 

pas  6♠ pas pas 
Pas 
 

   

Mijn 1♠ opening zal niet ieders keuze zijn, maar áls je opent moet het dichte 6♣ toch te 
bereiken zijn. Helaas was Joost even kwijt dat ik nog een vierkaart (of langer) klaveren kon 
hebben en zo zaten we in no time in 6♠. West start ruiten en wat je ook doet, met boer vijfde 
bij oost ga je zeker een en waarschijnlijk twee down. Vreemd dat in onze B-lijn maar liefst 
zeven van de negen paren in een schoppencontract zaten waarvan vijfmaal in 6♠. Heeft west 
iets zwaks (tussen)geboden? Bij ons niet en we hadden dus bij de 6♣ bieders moeten zitten. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Gelukkig kregen we ook wel eens wat terug (wij NZ): 
    
 21 N/NZ  VB6   

   74   

   A842   

   AB72   

    

 AH3 

  

N

O

Z

W

 

 1097 

 652  KV10 

 V  B9763 

 HV10543  86 

     
   8542   

   AB983   

   H105   

   9 
 

  

west noord oost zuid 
   -  1♣ pas 1 
 2♣ pas 2 dbl 

 pas pas pas  
 

De tegenstanders hadden nog niet goed doorgenomen wat in deze situatie 2♣ betekende. 
Links bedoelde het als echt (de 1♣ opening kan een doubleton zijn), rechts dacht dat het 
‘‘kies een overgebleven kleur’ was. Mijn doublet was als negatief bedoeld, maar Joost liet het 
in. Het contract ging twee down (eentje meer kan zeker) maar goed, die 300 punten op een 
deelcontract waren toch leuk meegenomen. 
 
Op spel 7 leek het wel of iedereen cadeautjes wilde uitdelen. Ik werd als zuid leider in het 
normale 1 SA contract, maar het spelverloop was verre van normaal. 
    
    
 7 Z/Allen  105   

   10762   

   K97   

   10863   

    

 HB432 

  

N

O

Z

W

 

 V96 

 B85  V4 

 B2  V1053 

 HJ4  AV95 

     
   A87   

   AH93   

   A864   

   72   

West startte een kleine schoppen voor ♠V van oost, die ♠9 doorspeelde. Ik dook weer en 
nam vervolgens de nagespeelde ♠6 van oost (!) met het aas. Wat was er gebeurd? West had 
in slag twee ook klein bijgespeeld zodat ♠10 de slag maakte!. Ik had dat helemaal niet 
gezien, was overtuigd dat ik de slag verloren had en legde m’n kaart ook zo weg. Blijkbaar 
nam ook oost aan dat ♠9 hield gezien het a tempo naspelen van ♠6. Tot na afloop van het 
spel (twee down) had niemand iets door, behalve mijn partner. Joost veronderstelde echter 
dat hij, als dummy, zich niet met het spelverloop mocht bemoeien en wachtte keurig tot na 



de laatste kaart om de arbiter te roepen. Zij besliste dat ik ♠10 alsnog had gemaakt, maar dat 
ik met het nemen van ♠A in slag drie het voorspelen van ♠ 5 door oost had geaccepteerd. 
Het resultaat werd daarom gewijzigd in 1SA-1. 
Rest mijn vraag - achteraf - aan de clubarbitrage: mag dummy ook tijdens het spelen de 
anderen wijzen op deze onregelmatigheid? En op welk moment heeft het voor hem nog zin 
om de arbiter te roepen: alleen zodra oost de derde schoppen voorspeelt of ook nog als de 
leider de aas al heeft bijgespeeld? Kortom, wat mag een dummy wel en niet in deze situatie? 
 

Het mooiste spel van de avond vond ik spel 16. Het biedverloop was simpel: 
 
west noord oost zuid 
pas 3 ♠ pas 4 ♠ 
pas pas pas  
 

Partner oost start tegen dit contract met H van het volgende bezit: 

 76 

 AH1065 

 74 

 K762 

 
In dummy zuid verschijnt deze hand: 

 H8 

 VB98 

 AH102 

 V54 
 

Omdat partner aan mijn bijgespeelde 7 ziet dat ik maximaal een doubleton heb besluit hij 

ook A te spelen. Blijk ik namelijk 7 kaal te hebben gehad, dan troef ik de derde harten en 
met één van beide zwarte azen is het contract al down. Helaas moet ik ook de tweede 

hartenslag bijlopen en nu zijn V en B in dummy hoog. Wat speelt oost het beste na? Een 
kleine klaveren lijkt link als de leider ♣ Ax(x) blijkt te hebben: hij krijgt zomaar een slag met 
♣V cadeau, behoudt klaverendekking en jaagt zo nodig ♠A er uit. Een ruiten dan? Bloedlink 
als de leider ♠A met 2 kleine klaveren heeft omdat deze op de hoge harten verdwijnen. Troef 
na? Zelfde verhaal.  
Joost vreest echter 2 discards op de hoge harten en besluit die kleur door te spelen zodat ik 
kan voortroeven. Het hele spel lag zo: 
 

    
 16 W/OW  VB109543   

   42   

   VB9   

   B   

    

 A5 

  

N

O

Z

W

 

 76 

 73  AH1065 

 8653  74 

 A10983  H762 

     
   H8   

   VB98   

   AH102   

   V54   
 



Ik troef als west inderdaad de derde harten klein voor en de leider troeft over. Hij speelt nu 
naar ♠H zodat mijn beide zwarte azen alsnog binnenkomen voor één down. Partner van de 
leider legt hem kalm uit hoe het beter kan: hij moet niet in schoppen van slag gaan maar 
oversteken in ruiten en de hoge harten voorspelen: of ik nu troef met ♠A of niet, de 
klaverenverliezer verdwijnt voor contract. 
 
O ja, terug naar de vraag: wat moet mijn maat in slag drie naspelen? 
Klaveren na is gewoon het beste. En ruiten? Noord heeft naast de beloofde schoppen nog 4 
kaarten in de lage kleuren. Zelfs als hij ♣A derde heeft (en dus een singleton ruiten) dan kan 
hij met de ruiten nakomst in de derde slag zijn contract toch maken. Hij neemt op tafel en 
speelt weer een hoge harten. West moet laag voortroeven (anders verdwijnt er een klaveren 

en op H nog een). Noord troeft over en speelt schoppen naar de heer voor het aas. Dankzij 
♠8 (!) is er nu altijd een route naar tafel voor 10 slagen. 
 
Zoals de kaarten in werkelijkheid lagen (diagram) gaf harten na in slag drie de leider dus een 
maakkans. De enige zelfs! Schoppen of klaveren na uit west is natuurlijk meteen down, maar 
zelfs ruiten inspelen kan geen kwaad. De leider kan nog steeds zijn klaverenverliezer 
wegwerken op de vierde harten, maar moet daarvoor wel in ruiten terug naar tafel. Als oost 
nu voortroeft met ♠A verdwijnt weliswaar klaveren boer, maar oost krijgt daar een 
ruitenintroever voor terug.  
Tot slot nog de mogelijkheid dat west zijn tweede hartenhonneur niet incasseert en direct 

klaveren naspeelt. Met de gegeven spelverdeling gebeurt er niks bijzonders omdat west na 

♣A altijd harten kan naspelen voor een down. Maar wat als hij toch 7 kaal had met alleen 
♣A? Noord heeft dan ♠A, drie hartens en bijvoorbeeld twee kleine ruitens. Helaas voor oost-
west, maar met een singleton klaveren kan het voor de leider nu niet meer misgaan omdat 
oost niet bereikbaar is voor de noodzakelijke introever De leider kan elke terugkomst aan, 
troeftrekken  en uiteindelijk zelf harten naar tafel spelen voor zijn 10e slag.. 
 
Joost en ik lazen rond middernacht de uitslag en zagen wat al die cadeautjes heen en weer 
ons had opgeleverd: -10 helaas… Ach, wat gaf het: ik was zojuist een jaartje ouder 
geworden en dát plusje moest natuurlijk wel worden gevierd! 


