Coups die een naam verdienen
Door Henk van Doren

De standaardwerken van het bridge staan vol met prachtige speelfiguren en een deel
daarvan is terecht beloond met een eigen naam. Zo zijn daar de ‘Devil’s coup’, voor de
situatie waarbij een op het oog zekere troefslag als sneeuw voor de zon verdwijnt en een
andere zeldzame variant van een verdwijnende troefslag, het ‘smoorspel’. Heel bekend en
wat frequenter voorkomend is de ‘Vienna coup’, waarbij door de leider een hoge kaart wordt
gespeeld, die in dezelfde kleur een kaart van tegenpartij hoog maakt. Nu gebeurt dat wel
vaker maar in het geval van de Vienna coup leidt deze actie vervolgens tot een dwang tegen
de speler met die hoge kaart. Andere beroemdheden zijn de ‘Morton’s Fork coup’ en de
‘Scissors coup’. De laatste, bedoeld om de communicatie tussen de tegenstander te
verstieren, meestal om een introever te voorkomen, staat ook wel bekend als de ‘coup
zonder naam’. Dat is een mooi opstapje voor het thema van mijn verhaal over situaties en
acties die bridgetechnisch niet de hoofdprijs verdienen, maar wel tot een onverwacht
resultaat leiden. Sommigen daarvan zijn curieus genoeg om met een eigen naam te worden
beloond. De spellen komen uit de recente prakiijk.

‘Principle of the split queens’

22 februari 2011, topintegraal. Kees Haks en ik speelden tegen Marcel van Hooijdonk en
Marcel Winkel. Zoals bekend is de laatste bepaald niet vies van ‘bridge met een praatje’.
Commentaar geven op allerlei situaties tijdens het bieden en spelen, deels educatief, deels
voor de leut en zeker ook deels om wat druk te zetten op de tegenstanders, dat is Marcel ten
voeten uit. Op spel 17 keerde zich dat op een grappige manier tegen hem. De handen zijn
een kwartslag gedraaid voor de lezer.
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Ik was als zuid na een 12-14 SA te hebben geopend in 4# beland, waartegen Marcel Winkel
uitkwam met #H, gebukt, en schoppen na gepakt met #A. |k speelde nu #A en #T na, die
hield. Op dat moment buigt Marcel zich naar mij toe, kijkt mij streng aan en zegt: ‘Henk, ken
jij het principe van de gesplitste azen?’ Dat principe ken ik inderdaad. ‘Nou’ zegt’ ie
vervolgens, ‘dat werkt bij de andere honneurs net zo, dus als je weet dat ik #V heb, is het
beter om #V over mijn maat te snijden’. Het duurde heel even voordat ik doorhad dat ik hier
mijn voordeel mee kon doen: ‘Maar goed dat ik dat niet wist Marcel, maar vertel eens, hoe
luidt de regel als je ook nog een derde vrouw mist?’. Daar had hij niet onmiddellijk een



antwoord op, maar ik besloot dat hij vast niet zover vooruit gedacht had, dat hij deze
opmerking maakte om mij te verleiden de klaveren fout te doen. |k stak dus over naar
dummy met troef en speelde een kleine klaveren naar KT die hield... OW kregen alleen nog
#+H. 4% +1 was goed voor 91% ©.

‘Insprong’

ledereen kent natuurlijk de ingooi en is meerdere malen zowel uitvoerder als slachtoffer van
die eindfiguur geweest. Je wordt aan slag gebracht op een moment dat je geen veilige exit
meer hebt en bij alles wat je doet moet je de leider één of meer extra slagen brengen. Soms
kun je de ingooi voorkomen door een honneur te deblokkeren onder een hogere honneur
van de leider en soms kan partner voorkomen dat je ingegooid wordt, door de slag over te
nemen. Als partner dat in de 2° hand moet doen, dus voordat je zelf gespeeld hebt, heet dat
een ‘Crocodile coup’. Een tamelijk veel voorkomende situatie is de volgende:
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De leider speelt #A en een kleine schoppen na. West kan nu desgewenst voorkomen dat
oost met #V aan slag komt, door de slag ‘op te happen’ middels het leggen van #H. Dit is
niet zo verschrikkelijk moeilijk te zien. Immers als de leider #V had gehad, had hij
vermoedelijk wel gesneden. Stel echter dat de kaarten iets anders liggen:
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De leider heeft uit het biedverloop de conclusie getrokken dat west de resterende punten
moet hebben, of in ieder geval #H, waardoor snijden geen zin heeft. Door ook in deze
situatie #A en schoppen na te spelen — sowieso goed als west #Hx heeft - kan hij de indruk
wekken dat oost ingegooid dreigt te worden. Als west nu besluit om op te stappen met #H
heeft de leider nog maar één schoppenverliezer. De ‘Encyclopedia’ noemt dit een ‘anti-
crocodile coup’.

Terug naar de ingooi. Ook daar heb je een min of meer vrijwillige variant van, die ik de ‘anti-
ingooi’ of de ‘insprong’ wil noemen. Die gaat als volgt: Je neemt een slag hoog en bent
daarna ingegooid, terwijl bij partner een kaart valt waarmee hij/zij aan slag was gekomen en
er daarna wel veilig had uitgekund. Nou zul je zeggen, ‘dat is z6 stom, dat overkomt mij
niet!’, maar ik wil ze de kost niet geven die dat lot wel treft. Zeker als niet duidelijk is of je die



slag ooit nog weer gaat zien, zal de aandrang om toch maar te nemen moeilijk te weerstaan
zijn.
Helaas heb ik het spel dat mij ertoe bracht deze situatie te beschrijven zoek gemaakt —

misschien was ik zelf wel slachtoffer — maar neem van mij aan, deze speelfiguur komt vaker
voor dan je denkt.

“Pass or convert double”

We schrijven Spel 2 van de middagzitting op de 1° dag van de finale van het Topcircuit “Het
Witte Huis” 2010-2011. NZ zitten de latere winnaars die op dat moment al goed stonden,
maar de enorme overwinning die ze gingen boeken tekende zich nog niet echt af. Op de
OW-plaatsen zitten Cardwell (kun je een mooiere naam hebben als bridger?) en Verhees. Dit
spel is overigens bepaald geen representatieve afspiegeling van de topprestatie die Tim
Verbeek samen met Bob Drijver leverde dat weekend.
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Zuid kon kwetsbaar bezwaarlijk de harten steunen, maar harten vrouw was zeer waardevol
tegen 3SA, dat met open kaarten altijd down is bij hartenstart. Niet dat NZ het gemakkelijk
hebben op zes rondjes klaveren, zeker niet wanneer de leider de 1° harten duikt. Zolang
noord maar een kleine harten bewaart en #Hx, of eerst één of twee hoge schoppen
meeneemt, komt de 9° slag niet binnen voor de leider. Een score van +50 zou NZ 11 imps
hebben opgeleverd. Maar ja, zo ging het dus niet. Tim was bang dat 3SA ondanks zijn
aanzienlijke bezit zomaar gehaald kon worden en doubleerde in de hoop dat ze naar 4#
zouden lopen. Oost voelde nu inderdaad nattigheid en liep eruit. Waar Tim gezien het bieden
geen rekening mee had gehouden, was dat deze voorzet daarna voortreffelijk werd ingekopt
door west. Het tweede doublet was ook begrijpelijk, maar 5% was uiteraard niet te mollen.



Het eerste doublet is wel een mooie tegenhanger van de ‘down-inducing double’, zoals
bekend een doublet dat ervoor zorgt dat de leider in een koud contract zijn speelplan
zodanig aanpast dat hij alsnog down gaat. Kennelijk komt ook deze vaker voor; Tim onthulde
in zijn eigen verslag dat dit doublet in het circuit al een naam heeft: ‘Fredin double’. Jaap
Hazewinkel wees mij er echter op, dat een doublet strikt genomen alleen een Fredin double
mag heten als aan twee strenge voorwaarden wordt voldaan: (1) het contract waarin de
tegenpartij zonder doublet zou zijn geéindigd gaat down; (2) ze wijken vervolgens uit naar
een niet down te branden slem (Bron: Zie deze site).

“van Doren coup”

Wellicht heb ik hier al eens eerder over geschreven. In het Groningse stond ik vroeger
bekend als een bridger die regelmatig een engeltje op zijn schouder had bij het (af)spel. De
benaming ‘van Doren coup’ - als ik het me goed herinner is die naam destijds bedacht door
Just van der Kam - was gereserveerd voor een succesvol afspel, waarbij een speler op
grond van een verkeerde analyse werd verleid tot het nemen van de juiste beslissing. Dat
mijn engeltje is meeverhuisd, of in ieder geval af en toe op bezoek komt, toont het spel
hieronder aan:
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KPMG- butlermarathon Zwolle, maart 2011

Een heel bijzonder spel, dat we al vroeg op de zaterdagmorgen in handen kregen. De
datumscore is -270, terwijl het theoretisch niet meer dan 2# is voor OW en er 5# in zit voor
NZ. De hoogste score in OW was voor Dennis Kruis en Martijn Termaat: 44X +1 voor -990.
Zelfs met #A-start moet de verdediging nog 3 slagen kunnen halen, als noord maar op tijd
harten inspeelt. Bij #A-start, klaveren getroefd en harten na gaat 4% voor -500.

Dan NZ. 5« werd een aantal keren gedoubleerd gehaald, onder anderen door Hendrik Bijker
en Martin Bootsma en Kees Haks en ondergetekende. Met open kaarten is het gemakkelijk,


http://www.hetwittehuisbridge.nl/WhiteHouseTournament-2008/body/prebulletin.html

je kunt na schoppenstart drie keer klaveren troeven in dummy en verliest alleen #A en #H. |k
maakte het mezelf iets minder gemakkelijk: Start #7, gepakt met #A, in de hand een
klavertje weg omdat ik bang was dat de ruiten en de harten andersom zaten. Met de
schoppen 8-2 en de troeven 3-0 zou ik die derde harten bovendien best eens nodig kunnen
hebben om bij de vrije harten in dummy te komen. Heel logisch allemaal, vond ik zelf. Kleine
ruiten uit dummy in slag 2 en meteen tijd voor plan B...

Het ging allemaal nog net goed. Ik speelde #8 in de hand, genomen door west, die
schoppen doorspeelde, getroefd in de hand. Met troef overgestoken en #B voor, gepakt met
#A. #H na vanuit oost, gepakt met ##A. Ik constateerde nu dat oost was begonnen met een
achtkaart schoppen, #AV en #HV en dus nog een 13° kaart. Als dat een kleine harten is,
moet ik T voorspelen uit dummy om de #9 in west te pinnen. Is het een 3° klaveren, dan
moet ik een kleine harten uit dummy spelen. Om dat te onderzoeken besloot ik over te
steken met een klaverenintroever, waarop oost #B deed. Aha, #HVB en dus duidelijkheid
over de hartenpositie. Een kleine harten uit dummy en jawel, 11 slagen. |k was heel trots op
mezelf tot ik de werkelijke verdeling zag ©. Ik zou trouwens niet precies durven zeggen wat
het beste speelplan is, suggesties zijn welkom.

Overigens circuleerde er in Groningen ook een prachtige uitdrukking, ontleend aan een
werkelijk gedane uitspraak, niet uit mijn mond overigens, voor situaties waarin een speler
geheel per ongeluk in het juiste contract belandde: “Ja, ja” sprak hij/zij geleerd, “Ik zeg het
wel goed, maar ik bedoel het verkeerd”.

Een schoolvoorbeeld daarvan deed ik mijn arme tegenstanders aan in de eerste ronde van
het onlangs gehouden zeer gezellige lustrumtoernooi van BCO:
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Het was spel 2 van het toernooi. Ik opende als noord met een 10-12 SA, hoeft niet
evenwichtig te zijn. Oost paste enigszins timide en partner bood 2#, dat beide minors, zwak
of sterk, belooft. Nu had ik de vorige avond nog tot vrij laat met een andere maat op Step
gespeeld, met wie 2# een transfer voor klaveren belooft. De hersenen waren nog niet
gereset, dus ik bood gedachteloos 3% (belooft een 4+-kaart), door de maat opgehoogd naar
5&. Inmiddels was de goede file wel weer geladen in mijn brein en dit leek me niet het juiste
contract. Op het gevaar af dat het bieden geheel uit de klauwen zou gaan lopen probeerde ik
toch maar 5#, waarop partner na een verbaasde blik 6% deed. Wie A zegt moet ook B
zeggen, dus deed ik weer 64. Dit werd oost toch te gortig, DOUBLET! ledereen vond het
verder genoeg. Met de ruiten 2-2 en de klaveren 3-3 waren 12 slagen geen probleem.....



Dit waren slechts een paar voorbeelden, maar er zijn er ongetwijfeld veel meer. Ik wil alle
lezers van harte uitnodigen om bizarre voorvallen die ze aan tafel tegenkomen op te
schrijven en te publiceren op de STAR-site. Prachtige staaltjes techniek en complexe
speelfiguren moeten natuurlijk de hoofdmoot van de verslaglegging blijven, maar bridge boeit
ook omdat toevallige spelingen van het lot regelmatig een doorslaggevende rol spelen.



