
Betreft Protest Aris Verburgh – Frank Veger d.d. 13-9-2011

Het gaat over spel 23 uit de vierde wedstrijd van de interne viertallencompetitie:

Spel 23 (Z/Allen), datum-score NZ: +80
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Het biedverloop is geweest:
West Noord Oost Zuid
- - - 1♣
Pas 1♦A 1♥A 3♣
? pas ? 3SA allen passen

1♦ is gealerteerd en uitgelegd als 4+ harten
1♥ is gealerteerd
Na 3♣ vraagt west wat 3♣ betekent: uitleg: 17+ punten
Na pas vraagt zuid wat 1♥ is: antwoord: kort in harten

Resultaat: 3SA -2.

Noord voelt zich benadeelt door de uitleg. Als verteld wordt dat 1♥ echte hartens, stelt noord 
geen 3SA geboden te hebben, maar te zullen passen. De arbiter heeft besloten de score te 
wijzigen naar 3♣ +2; de arbiter was van oordeel dat er sprake was van verkeerde uitleg en dat 
NZ daar mogelijk door benadeeld zijn.

OW gaan tegen deze beslissing in protest. Ze beroepen zich op hun systeemafspraken waaruit 
zou moeten blijken dat de afspraak is dat 1♥ nu korte harten belooft en dat oost zich in het bieden
heeft vergist.

Het protestcomité heeft van het paar een kopie van hun systeemboek ontvangen en nog een 
korte toelichting van het paar over de afspraak die volgens hun van toepassing is op dit geval.

Het gaat daarbij over de volgende afspraak:
• In Take-Out situaties bieden wij de kleur van de Tp als tweekleurenspel met singleton of renonce

Het protestcomité heeft zich gebogen over de vraag of deze afspraak van toepassing is op deze 
situatie. Er wordt gesproken over take-out situaties zonder dat duidelijk aangegeven wordt wat 
het paar daaronder verstaat. Wij denken dat er sprake is van een take-out situatie als een 
doublet take-out is; in dit geval is dat niet duidelijk. Wat doublet op 1♦ betekent, wordt niet 
duidelijk uit het systeemboek. Het is niet ongebruikelijk om dat als ruiten te spelen, maar take-out 
kan ook. 
Verder is uit de regel ook niet geheel duidelijk of de singleton of renonce in de kleur van de 
tegenpartij moet zijn, of dat de korte kleur ook nog een ongeboden kleur kan zijn. Daar komt nog 



bij dat er in dit geval sprake is van twee door de tegenpartij geboden kleuren en hoe daar dan 
mee omgegaan wordt, is niet duidelijk geworden uit het systeemboek.

De algemene regel is dat de arbiter en in tweede instantie het protestcomité in dit soort gevallen 
uit moet gaan van verkeerde uitleg tenzij overduidelijk is de uitleg juist is en de bieding fout. 

Op basis van bovengenoemde overwegingen zijn we als protestcomité tot de conclusie gekomen 
dat de afspraak dat 1♥ nu korte harten belooft, niet keihard volgt uit de systeembeschrijving en 
dat er dus twijfel blijft bestaan of er sprake was van een verkeerd bod of verkeerde uitleg. In 
geval van twijfel valt de beslissing in het nadeel uit van de mogelijke overtreders. Het 
protestcomité heeft daarom besloten de beslissing van de wedstrijdleider te bekrachtigen.

Nog ter illustratie dat in deze situatie blijkbaar geen standaardkeuze bestaat een vergelijkbaar 
geval dat ik via Marc van Beijsterveldt gemeld kreeg terwijl ik met dit protest bezig was:
BBO, USA1 vs USA2
Oost heeft:
♠ xx
♥ HBxxx
♦ HV10xx
♣ V
en het bieden gaat:
Zuid West Noord Oost
1♣ (16+) pas 1♥ (transf) 2♥

Sabine Auken schrijft:
"I am getting a lot of comments saying that 1♠ over the transfer bid should show a 2-suiter. I 
am not so sure about that. There is a good point for it being natural also."

Montfoort, 20 september 2011

Protestcomité Star: Frans Lejeune, Peter van de Linde en Tim Verbeek


