Vals spel

Editor’s note op de Bridge Winners website (www.bridgewinners.com):

Bridge Winners has received overwhelming evidence alleging improper communication between the world’s #1 and #2 ranked bridge players, Fulvio Fantoni and Claudio Nunes, during the 2014 European Championships. The pair was on the Monaco team that placed second in this event, earning Monaco a spot in the upcoming Bermuda Bowl.

Dit paar maakte deel uit van het team dat in 2008 in de finale van de Champions Cup tegen Star 1 speelde.

Reactie van Marcel Winkel:
Star 1, 2008: kampioen van Nederland en zilver in de Champions Cup
Star 1, 2008: kampioen van Nederland en zilver in de Champions Cup

Stel dat je wel een aardig kaartje kunt gooien met je team: je wordt zelfs een keer Nederlands kampioen! Je mag dan meedoen aan de Champions Cup waar de twaalf sterkste landen van Europa aantreden. Dat is meestal in een tropische oord maar dit keer gewoon in ….Amsterdam!

Tot verbazing van vriend en vijand mept jouw team gelouterde internationals van tafel en halen jullie de finale. Die speel je tegen de Italianen Fantoni-Nunes, het sterkste paar ter wereld. Je doet er alles aan om dit paar van de mat te spelen, maar als ‘amateurs’ die slechts drie avonden i.p.v. zes dagen per week met bridge bezig zijn, verliezen jullie de finale.

Met een mooie zilveren plak en drie dikke zoenen van Erica Terpstra op zak ga je huiswaarts… Totdat je dagen later een nachtmerrie hebt. Fantoni-Nunes hebben vals gespeeld tegen jou. Je vertelt het niemand, want dan denkt men vast dat je slecht tegen je verlies kunt… Totdat (vandaag op www.bridge.nl):

Fantoni-Nunes ook beschuldigd van vals spel
maandag 14 september 2015

Een team van internationale bridge-experts, waaronder de Nederlandse Maaijke Mevius, heeft op www.bridgewinners.com bekend gemaakt dat er sterke aanwijzingen zijn dat het Italiaanse paar Fulvio Fantoni – Claudio Nunes, uitkomend voor Monaco, vals heeft gespeeld. De wijze waarop de uitkomstkaart wordt neergelegd zou informatie geven of het een singleton is, of dat de uitkomstkleur juist een hoge honneur bevat.
Er werden 85 uitkomsten onderzocht uit tien wedstrijden die gespeeld werden tijdens het EK 2014. Door de gespeelde spellen, vastgelegd op BBO, naast de video-opnames te leggen werd aangetoond dat de uitkomstkaart in 82 van de 85 spellen op een specifieke manier werd neergelegd.
Fantoni-Nunes zijn de nrs. 1 en 2 van de wereldranglijst. Onlangs werden de winnaars van het EK 2014, Fischer-Schwartz (Israël), ook al van vals spel beschuldigd.

Erica, mag ik mijn medaille omruilen aub? Mocht e.e.a. bewezen worden dan krijgt Star 1:

  • De eerste plek
  • Meer meesterpunten
  • Een gouden medaille
  • De geldsom die bij de eerste prijs hoort!

Analyse van Kit Woolsey, “The Videos Speak”, met screenshots per spel: http://bridgewinners.com/article/view/the-videos-speak-fantoni-nunes/