Training Henk Willemsens

Rob Rijnders stuurde het volgende verslag:

De afgelopen weken heeft Henk drie trainingsavonden gegeven voor de Hoofdklasse en Eerste Klasse teams. Nuttige en vooral ook nodige trainingen bleek in de loop van die avonden. Want naar schatting ging bij de oefenspellen over uitspelen en tegenspelen meer dan de helft mis. De eerste avond ging over slem bieden. Vaak beslissend in 4-tallen. Naast de bekende conventies als splinters, controlebiedingen en 1430 RKCB, werd er een (voor ons) nieuwe tool geïntroduceerd: frivolous/serious 3 SA. Te gebruiken als je twijfelt tussen afstoppen in de manche of doorbieden. Een aanrader. Niet te moeilijk en nuttig voor al te pessimistische en   optimistische slembieders.

De tweede avond werden eerst een paar slems van de clubavond besproken. Hoe ging het bieden aan tafel en kon dat anders/beter. Vaak dus dat laatste.

Daarna aandacht voor het afspel. Thema: deductie. Verbind heldere conclusies aan het biedverloop en de uitkomst. Combineer je kansen en wees kritisch over die ingesleten regeltjes als eerst honneurs uit de korte hand. Twaalf voorgestoken oefenspellen met op een kaartje het biedverloop en de uitkomst en in het mapje soms nog een tip voor een tegenspeler over het beste tegenspel. Vaste prik bij de bespreking van de spellen aan het eind van de avond: o ja, dat had ik toch wel moeten bedenken. Uitstekend verzorgd allemaal.

De derde avond ging over tegenspelen. Thema: doorspelen van de kleur waarin partner is uitgekomen of switchen. Ook hier een voor ons nieuwe conventie: odd ball waarmee degene die is uitgekomen kan signaleren of hij die kleur doorgespeeld wil hebben als partner aan slag komt. Om het niet te ingewikkeld te maken hebben partner en ik afgesproken het alleen tegen SA-contracten te spelen. Na de theorie weer  oefenspellen. Daarin ging het niet alleen  over switchen of niet, maar vooral ook over afwijken van die vaste patronen. Spellen waarin je als tweede man niet laag, maar juist hoog moet spelen; waarin je in de dubbele renonce of zelfs twee maal in de dubbele renonce moet spelen om het spel down te krijgen of als derde man niet te doen wat je kan of juist onnodig hoog moet spelen. Wees kritisch over die ingesleten regeltjes of zoals Henk dat uitdrukt: kom uit je comfortzone, denk eerst even na!

Henk geeft zo’n training met een aanstekelijk enthousiasme  Zijn spelbesprekingen aan het eind zijn kleine toneelstukjes. En hij blijkt bij een aantal spellen in de praktijk ook de fout in te zijn gegaan. Dat geeft de hoofdklasser weer moed na die foute oefenspellen.

Volgende week begint voor ons de competitie weer. Dan moet blijken of we goed hebben opgelet.

  2 reacties op “Training Henk Willemsens

  1. Goed verwoord. Heldere uitleg en genoeg oefenspellen om aan te tonen hoe essentieel de behandelde items zijn. Een aanrader en voor herhaling vatbaar.

    1. Henk is niet alleen een goede speler, maar ook een uitstekende trainer. Hij vindt het goede midden tussen instructie en spelen, wetend dat mensen na een volle werkdag niet zitten te wachten op een avond vol theorie. Door Henk’s flexibiliteit, aanstekelijke humor en zijn vermogen aan te sluiten bij onze spelpraktijk is hij voor mij drie avonden een topper geweest. Dank je Henk!

  Dit bericht is inmiddels gesloten voor verdere reacties.