Star Magazine Online

Theo van Doesburg, De Kaartspelers, 1916-1917

Na afloop van de speelavond was de vraag: Ha A slaan of toch de dubbele snit? Een verrassend antwoord!

Klik op de titel om het artikel te bekijken, òf klik op het plaatje voor de pagina met alle Star Magazine bijdragen in 2022.

  7 reacties op “Star Magazine Online

 1. Grappig, Robin’s tabel heb ik woensdag ook gemaakt, omdat Els en ik ons afvroegen wat statistisch de meest kansrijke troefaanpak zou zijn en zij vond dat het voor een wiskundige toch niet zo moeilijk kon zijn om dat even uit te zoeken…

  Nu is mijn wiskundekennis na meer dan 50 jaar wel wat gesleten en ik was er voor het gemak van uitgegaan dat alle 16 mogelijke verdelingen van HB52 tussen N en Z (O en W bij Robin) evenveel kans hebben, dus zonder rekening te houden met de verdeling van de andere kaarten. Ik ben wel benieuwd of ik dit soort kansverdelingen ergens kan vinden?

  1. Goede vraag Henk,
   Ik denk dat Suitplay gebruik maakt van a priori berekende kansen op zitsels. Zo is de kans op een 4-0 zitsel 9.56%, een 2-2 zitsel 40.68% en een 3-1 zitsel 49.76%.
   Dit is in het verleden door statistici berekend en dit zou moeten staan in diverse boekjes. Mogelijk berekent Suitplay het, want je kunt ook berekenen wat de beste kans is als bv één partij preëmptief heeft geopend.

   1. Dag Jaap,

    Dank je wel en, ja, dom, ik heb eigenlijk ook wel zo’n boekje: “Uitleg van de waarschijnlijkheidsrekening bij het bridgen” van Terhell & Van Duyvenvoorde, compleet met jouw getallen, Jaap, en een berekening ervan.

    (hieronder stond nog een alinea, maar die heb ik verwijderd omdat ik bij herlezing zag dat het daarin gestelde onjuist was)

 2. Ik was verbaasd door de oplossing, tot ik me realiseeerde dat de reden het feit is dat het specifiek voor Vxx geldt.
  Met AT987 tegenover Vxxx en VT9876 tegenover Axx moet je wel “gewoon” met het Aas beginnen.

 3. Nog even 2 opmerkingen:
  1. De beste (praktische) kans op 5 slagen wordt niet genoemd: 6 voor spelen en een kleintje leggen in de dummy; is die voor de boer, dan snij je daarna op de heer. Dit gaat alleen mis als links van Hx en rechts Bx zit, maar ik moet de eerste speler nog meemaken die met Hx niet opstapt als er een kleintje voorgespeeld wordt naar de vrouw toe.
  2. HBxx rechts van je, kun je sowieso niet aan als je begint met een kleintje uit de hand door te laten lopen, omdat in je hand AT9876 hebt en maar 1 vaste entree hebt in de dummy (als je een klaveren troeft, kun je maar 1 keer snijden). Had je bijv. AT9873 vs. V62 gehad, dan kan het wel (als je maar niet met 3 begint), tenzij je een klaverenstart krijgt.

  1. N.a.v. de praktische, beste, kans op 5 slagen (Opm. 1) volgens Henk Willemsen schoot me direct de eenvoudige tip ( uit begin jaren 80; misschien is die tip intussen achterhaald?) van Henk de Kater( ja, de vader van ons a.s. ex lid Robin ):) te binnen. “Als een goede speler in een speelfiguur van minimaal 8 kaarten, maar waarschijnlijk meer, je eenvoudig een slag in de schoot probeert te werpen; dan leg je automatisch, zonder een seconde na te denken een kleintje. Dat zal nooit kosten”.

 4. Als aanvulling op Henk haal ik even B.A.C. van der Werf “150 speelfiguren bij bridge” erbij.
  ..Theoretisch (dus bij feilloos tegenspel) is de beste speelwijze het Aas voorspelen en daarna klein naar de V spelen. Praktisch meer kans geeft: klein (of 10, maakt hier niet uit)
  naar dummy spelen en over de B snijden. Indien die voor de B is, dan daarna snijden op de heer. Zo kun je de 4-0 zitsels aan en er zijn weinigen die de H van Hx of HB niet inleggen; zie bij Henk…

  Dit bericht is inmiddels gesloten voor verdere reacties.