Redenen voor het dalende ledenaantal

Diverse leden vragen zich af wat de reden is voor het hoge aantal opzeggingen. We hadden al te maken met een licht dalend ledenaantal:
1 april 2018   224
1 april 2019   212
1 april 2020  202
Die daling zet zich versterkt door in het afgelopen jaar. Naar verwachting hebben we op 1 april 2021 173 leden.

Bij alle opzeggingen wordt navraag gedaan naar het waarom. Vaak is dat een combinatie van factoren. De hoofdredenen in het afgelopen jaar zijn:

 • te druk om nog te bridgen (vaak vanwege het werk), reisafstand te groot of andere activiteiten op de dinsdag. In bijna de helft van de gevallen wordt dit als reden genoemd.
 • corona, het niet meer fysiek kunnen spelen, online bridgen niet leuk vinden, geen partner meer hebben en die in deze tijd ook niet willen zoeken. Ook dat speelt bij bijna de helft van de opzeggers.

Andere, minder frequent voorkomende, redenen die worden genoemd zijn: men speelde al langere tijd niet meer, men vond het te laat worden, enkele leden vinden het niveauverschil te groot, een enkeling is online op de dinsdag bij een andere club gaan spelen.

Grofweg driekwart van de opzeggers speelt meestal in de C- of D-poule. De redenen voor opzeggen zijn in de A/B groep en de C/D groep vergelijkbaar, met dit verschil dat de mensen die het niveauverschil te groot vinden uit de C/D-groep afkomstig zijn.

Er is geen aanwijzing dat BC Star als club niet voldoende aantrekkelijk wordt gevonden. Sterker nog, veel leden vermelden bij hun opzegging dat ze met veel plezier op onze club gespeeld hebben. Soms verwacht men terug te komen als er weer fysiek gespeeld kan worden. We hopen van harte dat dit vanaf september weer mogelijk is!

  7 reacties op “Redenen voor het dalende ledenaantal

 1. Reisafstand te groot? Dat is juist zo heerlijk, het kan nooit meer zijn dan de gang naar je werkkamer!
  Te laat afgelopen? Het is om 22.45 klaar, nog een voordeel van on line!

 2. Duidelijk verhaal Anneke, redenen duiden er niet op dat Star iets te verwijten valt op grote schaal.
  Online kaarten is natuurlijk ruk, al was het alleen maar vanwege een schrijnend gebrek aan alcoholische versnaperingen na afloop. Ik weet niet eens meer hoe een ‘jonge met ijs’ er uitziet.

  1. Slijterijen zijn essentiële winkels en je koelkast heeft vast een vriesvak.

 3. Is er bekend of het online speeltempo van invloed is op de beslissingen om op te zeggen? Waar we fysiek 22,5 minuten hadden is dit nu 19 minuten met als argument dat je je kaarten niet hoeft op te steken. Maakt dat 3,5 minuten verschil? Fysiek hadden we natuurlijk ook nog wisseltijd en hadden veel mensen hun kaarten al opgestoken voor de ronde begon.

  1. Mijn partner en ik vonden de speeltijd bij Star erg kort. Wij gaan toch ook voor gezelligheid. Dat is lastig met online bridgen natuurlijk, maar de korte speeltijd helpt niet. Wij dienden een keuze te maken uit twee clubs. Bij de andere club speelden we op maandag maar die koos voor online bridgen op dinsdag. Dus plots lid van twee clubs die spelen op dinsdag. Daarom gekozen voor de club met wat langere speeltijd en korte pauze halverwege (zodat we tussendoor telefonisch wat spellen kunnen bespreken). Maar ja, grootste boosdoener is natuurlijk Corona.

 4. “Andere activiteiten op de dinsdag”. Hoe kan dat nou? Op dinsdag plan je toch geen andere activiteiten dan de STAR Clubavond? Tenzij die leuker zijn natuurlijk… Enfin, ik speel alleen maar met partners die de sfeer willen proeven aan tafel en online bridge niks aan vinden. Soms word je dus gedwongen om andere activiteiten op de dinsdag te hebben. Met Netflix, Prime Video, Bridgebase.com en een jonge hond in huis heb ik me nog geen seconde hoeven vervelen….

 5. Zeer sterk deelnemersveld. Als C speelsters vind ik het niet meer zo leuk, het niveauverschil is te groot. Eerst was het een uitdaging, maar dat gevoel verdwijnt. Overweeg te stoppen met StepBridge bij Star.

  Dit bericht is inmiddels gesloten voor verdere reacties.