Jan Meijer koninklijk onderscheiden!

Bericht van het bestuur:

Jan Meijer met de burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen. Foto: Louk Herber.
Foto: Louk Herber

Tijdens een zitting in de Stadsschouwburg in Utrecht is Jan Meijer benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan van Zanen heeft hem de onderscheiding persoonlijk opgespeld.

De onderscheiding is tot stand gekomen op voordracht van het bestuur van Star. Het behoeft binnen de club geen betoog dat Jan na meer dan 50 jaar de spil te zijn geweest, deze onderscheiding meer dan verdiende. In zijn toespraak, hieronder, noemde de burgemeester onder meer Jan’s sportieve successen als lid van het Nederlands team, alsmede de successen die hij hij behaalde als Star-lid met bekerwinsten en kampioenschappen.

Minstens even belangrijk echter is zijn enorme inzet voorafgaand aan de clubavond en na afloop ervan, en dat over een periode van meer dan vijftig jaar. Dit betreft niet alleen zijn werkzaamheden in de TC, maar ook zijn betrokkenheid bij de Star Grand Café Tour en laatstelijk ook in de lustrumcommissie.

Aanstaande dinsdag is het Topintegraal. Het zou leuk zijn als diegenen die aanstaande dinsdag niet van plan waren te spelen dit alsnog proberen te doen, zodat we Jan met zoveel mogelijk aanwezige leden nogmaals kunnen huldigen voor al hetgeen hij voor onze club heeft gedaan en nog steeds doet.

Jaap Hazewinkel, voorzitter


Toespraak van de burgemeester:

Toespraak door de burgemeester. Foto: Iris Tasseron.
Foto: Iris Tasseron

Meneer Meijer, wat aardig en eervol: sta oog in oog met iemand die ooit in het Nederlandse bridgeteam zat. Zich Grootmeester mocht noemen. Op EK’s speelde. Uitkwam op een wereldkampioenschap, in de VS. Zes keer de nationale beker won. En drie jaar geleden als senior landskampioen werd… Ben ongetwijfeld nog wat vergeten… Vergeef me, uw erelijst is lang.

Dat geldt ook voor uw staat van dienst bij Bridgeclub Star. Al meer dan een halve eeuw bent u lid van de technische commissie – de ruggengraat van de bridgeclub. U stelt mede teams samen voor de regionale en landelijke bridgecompetities. Op clubavonden vormt u teams van spelers zonder bridgepartner. Zo heeft iedereen toch een leuke avond. U zorgt er iedere week voor dat de spellen gedupliceerd worden. Vanuit De Meern fietst u om 5 uur ‘s middags naar denksportcentrum Den Hommel om de clubavond voor te bereiden. Die beginnen pas om kwart voor acht… Maar u zorgt ervoor dat iedereen op het afgesproken tijdstip kan beginnen.

De dag na de clubavond controleert u alle scores. U neemt contact op met spelers als scores niet goed zijn ingevoerd. Kortom; bridge is voor u serious business. Daarom woont u alle vergaderingen bij. En bent u de drijvende kracht achter de Star Grand Café Tour, de bridgetour langs verschillende cafés in de Utrechtse binnenstad. U zorgt ervoor dat deze wedstrijd tot in de puntjes is geregeld.

Het is voor u bijna een baan. En kunt er altijd nog wat bij hebben… Twee jaar geleden vierde Star zijn 75e verjaardag. Dat moest gevierd worden. Er werd een feestcommissie samengesteld. Ze vroegen u daar niet voor, want – ik citeer – “Jan doet al zo veel.” U raadt het al: daar was Jan het natuurlijk niet mee eens. En zo kwam u toch in de feestcommissie. Bleek een gouden zet, want u kende nog heel veel oud-leden, inclusief hun contactgegevens. En u vond ook nog een sponsor die voor de speelkaarten zorgde… Heb begrepen dat bridgeclub Star een beker vernoemt naar mensen die onmisbaar zijn voor de club. Er was nog één naamloze beker. U mag raden hoe die beker nu heet…

Meneer Meijer, Natuurlijk verdient u het dat er een beker naar u wordt genoemd. U heeft een enorme ‘drive’ voor de bridgesport. Bij Star bent u de ster. Heb begrepen dat u thuis een telescoop heeft. Dan had u misschien al gezien dat het in de sterren geschreven stond… En anders vertel ik u nu, dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

(bron: website Gemeente Utrecht)

comment 23 reacties op “Jan Meijer koninklijk onderscheiden!

 1. Ja, Jan, je verdient het heel erg. Wat zouden we zonder jou moeten beginnen????
  Van harte gefeliciteerd en tot dinsdag.
  Henc@

 2. We roepen al 20 jaar: Die man verdient een lintje !

  Zo terecht en van harte gefeliciteerd !

 3. Super Jan, niet meer dan verdiend. Top, helemaal top, het is niet meer dan verdiend.

 4. Jan van harte gefeliciteerd, deze onderscheiding is niet meer dan terecht na zovele jaren!!

 5. Hartelijk gefeliciteerd, Jan.
  Weliswaar heb ik je al ruim 11 jaar niet gezien (bridge niet meer) maar je blijkt nog even actief als toen ik lid van Star was.
  Peter van der Linden

 6. Van harte gefeliciteerd Jan! En volledig terecht voor al die jaren die je hebt ingezet voor de club.

 7. Vrijwel iedere week schuiven we aan tafel zonder er genoeg bij stil te staan wie ervoor zorg draagt dat we dat ook kunnen. Wij , de “nog-niet-vrijwilligers”, beseffen te weinig wat jij en de kleine groep om je heen voor ons doen. Dat je met dit lintje geëerd wordt voor je jarenlange inzet is dan ook volkomen terecht. HOOGSTE TIJD!

 8. Geweldig Jan, van harte gefeliciteerd, ik snap als geen ander hoeveel werk jij elke week verzet met een tomeloze inzet. Als je iets gevraagd wordt is het altijd : Ja dat doe ik en ook nog met een stralende lach. Afgelopen 16 jaar was het in de SGCT-commissie ook prettig met je samen te werken. Zeer verdiend.

 9. Van harte gefeliciteerd Jan, wij vinden het altijd normaal als alles weer geregeld is, maar zonder jouw inzet was het niet goed gekomen.

 10. Jan,

  Van Harte Gefeliciteerd met deze eervolle maar o zo verdiende benoeming.

  Ik ben helaas een paar dinsdagen afwezig, dus de persoonlijke handdruk moet ik helaas nog even uitstellen!

 11. Jan, fantastisch dat je de erkenning hebt gekregen voor al dat mooie werk. Meer dan verdiend. Hulde ook aan het bestuur dat zich hiervoor heeft ingespannen.

 12. Van harte gefeliciteerd, Jan, met deze welverdiende blijk van waardering. De toespraak van de burgemeester, zojuist gepubliceerd, zegt het helemaal.

  Graag nog vele jaren in ons midden!

 13. Gefeliciteerd Jan, wat een geweldige inzet voor Star. Dik verdiend,

 14. Hartelijk gefeliciteerd, Jan! Zeer terecht. En voortaan is het welbekende “Star! Plaatsnemen!” dus een koninklijk bevel.

 15. Een prachtige en dik verdiende erkenning voor de bridger, de werker en de mens Jan Meijer. Van harte gefeliciteerd, Jan

 16. Jan,

  van harte met deze dik verdiende onderscheiding.

Dit bericht is gesloten voor verdere reacties.