Bied-oefening bij een stilzit-tafel

Naar aanleiding van een verzoek in de ALV zijn we op proef voor de stilzitters een biedoefening gaan aanbieden. Deze wordt gedaan op de stilzit-tafel (we hebben geen combitafel meer door de clubranking).

De eerste versie van deze biedwedstrijd was weinig succesvol; slechts één van de 7 paren heeft de biedwedstrijd gedaan. Op de tweede avond hebben alleen onze biedkampioenen verstek laten gaan, de rest van de paren was positief.

Het voorbereiden van een biedwedstrijd kost me per setje van 8 zeker een uur, en dan gebruik ik gewoon biedwedstrijden uit bridge – het selecteren van interessante handen uit de interne of externe competities zou nog veel meer tijd kosten.

 

Wat te doen:

U speelt de oost-west handen (net als in bridge).

Er zitten in sommige gevallen groene briefjes in het setje die aangeven dat een tegenspeler een bod zal doen. Deze zijn uiteraard van belang en kunnen het bieden bemoeilijken. Zorg dat deze briefjes ook voor volgende paren goed zichtbaar zijn.

De handen zijn al gesorteerd. Het zou fijn zijn als ze ook gesorteerd terug in het board gaan (dat maakt het makkelijker bij het maken van volgende setjes).

U kunt uw bod noteren op het blaadje achterin, maar handig is als u het noteert op uw eigen scoreblaadje. Het beste is om de biedingen te noteren en na afloop door te gaan naar het volgende spel.

Het is geen wedstrijd  – niemand controleert of u daadwerkelijk het slem geboden heeft 😊, dus een envelop met de handen en scores uit bridge zijn bijgevoegd. Na afloop van het bieden van de spellen kunt u een kopietje uit de envelop nemen en u kunt uw score per spel noteren en waar nodig na afloop uw biedserie nog een beoordelen.

Graag verneem ik of dit initiatief op prijs gesteld wordt. Als er vrijwilligers zijn die een volgende keer een koffer van 4 setjes wil dupliceren, hoor ik dat ook graag.

Jaap Hazewinkel.

  Eén reactie op “Bied-oefening bij een stilzit-tafel

  Dit bericht is inmiddels gesloten voor verdere reacties.